Een due diligence-onderzoek doet u voordat u een onderneming koopt. Het richt zich op het vaststellen van de juistheid van de aan u gepresenteerde informatie en het in beeld brengen van risico’s en kansen van de over te nemen onderneming. GiFex verzorgt voor u het financiële due diligence onderzoek. Ook een quick scan op fiscaal en juridisch gebied wordt door GiFex uitgevoerd waarbij zo nodig deskundigen worden ingeschakeld voor complexere risico’s.
Het uitvoeren van een toereikend due diligence onderzoek is eigenlijk onmisbaar indien u een belangrijke investeringsbeslissing wilt nemen. Niet alleen bent u als koper verplicht onderzoek te doen voordat u koopt, ook geeft een due diligence onderzoek nuttige informatie waarmee u scherp kunt onderhandelen en verrassingen achteraf voorkomt.
De resultaten van een due diligence onderzoek kunnen leiden tot aanpassing van de transactievoorwaarden. Zo kan een due diligence onderzoek invloed hebben op de overeengekomen overnameprijs, bijvoorbeeld indien blijkt dat de werkelijke cijfers afwijken van de verwachtingen die u had bij het uitbrengen van een bod. Voorbeelden zijn:
Ook komt het voor dat er risico’s worden gesignaleerd die niet direct invloed hebben op de prijs maar wel kunnen leiden tot grote kosten in de toekomst. Dit betreft dan met name zogenaamde latente verplichtingen, zoals een mogelijke claim die nog niet is verantwoord. Indien het risico concreet is, adviseren wij u een vrijwaring op te nemen in de koopovereenkomst. Is het risico reëel maar niet concreet, dan adviseren wij u een garantie op te nemen in de koopovereenkomst.
Een due diligence onderzoek geeft u een goed beeld van de onderneming. Met het rapport dat GiFex aan u uitbrengt worden de sterke en minder sterke kanten van de onderneming duidelijk en worden verbeterpunten voor de situatie na overname geformuleerd. Het is een belangrijk document voor de financiers en dient als input voor de koopovereenkomst.
Een bedrijfsovername kent twee partijen die elk hun eigen verantwoordelijkheid hebben. De koper heeft onderzoeksplicht en de verkoper heeft een mededelingsplicht.
Informatie is een sleutelwoord in due diligence. In sommige gevallen verzorgt de verkoper een zogenaamde dataroom met daarin alle relevante informatie. In andere gevallen stuurt GiFex in overleg met u een op maat gemaakt informatieverzoek aan de klant, waarmee alle belangrijke informatie voor de transactie wordt opgevraagd. Deze informatie wordt dan door de verkoper verzameld, waarna GiFex de ingevulde informatieverzoeken met u en de verkoper bespreekt en de informatie analyseert.
De informatie die opgevraagd wordt, verschilt per bedrijf of branche. Zo is het bij de overname van een adviesbureau nauwelijks interessant om aandacht te schenken aan de materiële vaste activa. Bij een fabriek is dat uiteraard wel het geval: daar wordt weer minder aandacht geschonken aan bijvoorbeeld de productiviteit van de medewerkers. In overleg met u bepalen wij de aandachtsgebieden, zodat u niet betaalt voor aspecten die u niet relevant vindt.
Als alle informatie verzameld is begint de analyse. Normaal gesproken juichen we het toe als de koper zelf een deel van de werkzaamheden uitvoert. Op deze wijze bespaart u kosten, kan tussentijds informeel worden overlegd over de aanpak en krijgt u al direct een goed gevoel bij de business. Het is immers zonde tijd te besteden aan zaken die u beter kunt of die u misschien helemaal niet interessant vindt.
Het uiteindelijke product van een due diligence onderzoek is normaliter een rapport van bevindingen met daarin aandachtspunten die in het kader van de transactie van belang zijn.
Het rapport is in feite een foto van de onderneming. Het geeft inzicht in de risico’s en de kansen. Behandeld worden bijvoorbeeld de organisatie, balansontwikkelingen, winst- en verliesrekening, prognoses, juridische en fiscale aspecten.
Afhankelijk van uw wensen wordt het rapport uitgebreid of beknopt. Zo heeft een geldverstrekker vaak behoefte aan een meer uitgebreid rapport, terwijl een management-buy-out kandidaat -zonder externe financier- aan een beknopte weergave van de risico’s voldoende heeft.
Het doel van GiFex is om een hoge toegevoegde waarde te leveren. Niet alleen de feiten, maar ook een duidelijk advies. De rapporten gaan dan ook verder dan een ‘uitgebreide jaarrekening’. Belangrijk is dat alle waarde creërende en waarde vernietigende factoren van de onderneming aan bod komen. In de samenvatting van het rapport worden onderhandelingspunten, garanties/vrijwaringen en post-closing acties opgenomen. Op deze wijze kunt u bij wijze van spreken met het rapport in de hand aan de onderhandelingstafel plaats nemen.
Om volstrekt onafhankelijk te kunnen blijven voert GiFex overigens geen onderhandelingen en geen waardebepalingen uit. Daarvoor werken wij samen met kleine en enthousiaste corporate finance kantoren.
Een financiële due diligence legt de nadruk op de zichtbare en onzichtbare financiële risico’s van een mogelijke acquisitie, waarbij ook de toekomstige mogelijkheden van de onderneming aan bod komen.
Het is daarmee één van de belangrijkste en meeste uitgevoerde due diligence onderzoeken. Indien immers de financiële positie van de onderneming onvoldoende wordt onderzocht kan dit leiden tot grote tegenvallers na overname, zodat u uw geld niet terugverdient, of erger nog, geld moet bijleggen. Dergelijke problemen kunt u voorkomen door vooraf de financiële positie van de over te nemen onderneming goed in kaart te brengen.
Het komt vaak voor dat uitkomsten van een financiële due diligence de definitieve overnameprijs beïnvloeden of leiden tot het opnemen van aanvullende (garantie)bepalingen in het definitieve overnamecontract. Dit is met name het geval indien reeds met de verkoper een intentieverklaring is getekend waarin bepaalde, te verifiëren, voorwaarden zijn opgenomen.
De omvang van de werkzaamheden hangt samen met de informatiebehoefte van de opdrachtgever, maar ook van belang is of de financiële situatie gevolgen heeft voor de berekening van de overnamesom in de intentieovereenkomst.